Istoria Dacia

Dacia este un producător de mașini din România care, din fericire, nu a împărțit aceeași soartă cu Aro, cealaltă marcă auto românească. În prezent, parte a grupului Renault, Dacia are o istorie relativ recentă, originile fiind trasate în 1968, când a fost ridicată prima fabrică în Colibasi, lângă Pitești, județul Argeș.

Prima sa gama de modele a cuprins Dacia 1300 destul de robust, dar estetic respingatoare si cateva follow-up-uri care au fost de fapt modificate in 1300, cum ar fi 1310, 1400 si 1410. In ciuda numelui inspirat dacic, masina nu este in intregime romana rezultatul unei înțelegeri cu Renault care a oferit instrumentele și expertiza.

De fapt, primele modele Dacia s-au bazat puternic pe modelul Renault 12. Masinile care au lansat portile fabricii Colibasi au fost accesibile si fiabile, avantajul lor cel mai probabil fiind interschimbabilitatea pieselor. Dacii nu erau caddilaci, dar au fost construiți astfel încât să se poată aduna unul în camera de zi, în timp ce se aspiră și se urmărea o introducere în DVD-ul de neurochirurgie.

Ciudat chiar și pentru patriotul român mediu, o mulțime de Dacii au fost rebugați și exportați. Din cauza numelui Denem, aceste modele superioare au fost rezultatul ingineriei discriminatorii, avand o linie de asamblare separata, unde acestea ar fi sudate cu atentie si asamblate in splendoarea batailor aerodinamice.

De îndată ce această informație scapă, mulți români vor călători în Ungaria pentru a-și cumpăra dacii. Din cauza regimului comunist coercitiv care descuraja noutatea, Dacii au păstrat aceleași linii corporale timp de 35 de ani, devenind extrem de depășite în proces.

În plus, legăturile dintre Dacia și Renault au fost arse. Din fericire, aceasta a cerut producătorului român să lanseze în 1996 primul model construit în întregime românesc, Nova, care a construit un corp reproiectat care a făcut ca acesta să pară ca apă curgătoare în comparație cu predecesorii săi.

În 1999, Dacia și Renault au îngropat hatchetul și au devenit încă o dată un cuplu. Urmează câteva îmbunătățiri, iar Dacia începe să înregistreze creșteri de vânzări. Moral amplificat de recenzii favorabile, Dacia dezvăluie un înlocuitor pentru Nova în 2000: Supernova. Acest model a avut exact același aspect ca și Nova, care indică abilitățile slabe de deghizare care trebuie să fi fost folosite înainte de eliberarea sa.

Cu toate acestea, producția de Supernova a fost întreruptă doar 3 ani mai târziu, când Solenza a fost introdusă. Acest nou model a fost o copie aproape perfectă a supernovei. Într-un fel, asemănările foarte evidente merg neobservate pentru mulți dintre locuitorii României.

Într-o fază serioasă de evenimente, un nou produs autentic reia porțile fabricii în 2004: Logan. Dispunând de o distanță mai mare la sol, un volum generos de bagaje și pasageri, Loganul devine o lovitură. Propulsat fie de un motor diesel turbocompresor de 1,5 8/16, fie de o benzină de 1,4 / 1,6, Logan înregistrează cele mai mari vânzări din istoria Daciei. La scurt timp după lansare, Logan MCV vine, urmat de un facelift din 2008 și lansarea Sandero teribil de plictisitor, un hatchback inspirat de Logan.

VIN Numărul dvs. de Dacia găsiți aici.
Rețineți că înainte de a cumpăra, verificați istoricul vehiculului. Faceți acest lucru introducând numărul DAC de mai jos:

Source: autoevolution.com